Tinerii care învață la liceele din Cluj-Napoca au aplicat cu proiecte la fondul YouthBank, iar din 17 aplicații primite, 6 proiecte vor fi finanțate.
Programul YouthBank pornește de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunitățile locale și încurajează inițiativa civică, responsabilitatea și asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceștia se implică în mod practic în acțiuni și decizii locale, prin crearea și utilizarea unui fond care susține inițiativele tinerilor. Participarea la program îi ajută pe membrii echipei YouthBank să-și dezvolte abilități de leadership, planificare, mobilizare de resurse, negociere, comunicare și management financiar.
Proiectele care vor primi finanţare anul acesta sunt:

1. Disability Sports Team- Acest proiect își propune formarea a 8 tineri cu dizabilități de vedere, care să cunoască teoretic şi practic tenisul de câmp, incluzând cunoaşterea regulamentului şi capacitatea practică de joc, formarea capacităţilor studenţilor voluntari în lucrul cu persoanele cu deficienţe de vedere, oferirea publicului larg imaginea unor persoane nevăzătoare capabile să practice acest sport.
2. Festivalul Luminii- Festivalul Luminii este organizat în fiecare an în mai multe locații din România, cu scopul de a crea un spațiu liniștit, de deconectare a participanților de la agitația vieții de zi cu zi. Ediția din 2017, planificată a avea loc pe 3 iunie, este formată din 20 de tineri (cu vârsta între 15-19) dornici să creeze ceva mai bun. În coordonare sunt de asemenea implicați membrii ai echipelor organizatorice din anii trecuți, pentru a îmbunătîății și sprijinii actualii tineri, în a crea o noapte de neuitat. Cadrul aparte va fi creată cu ajutorul a aproximativ 15.000 de cutiuţe cu lumânări (gulguţe) amplasate pe aleile parcului şi spaţiile verzi .
3. Îmi pasă- Proiectul își propune crearea unui spațiu de recreere în curtea școlii din satul Aiton, care sa nu fie periculos pentru copii și să responsabilizeze sătenii în vederea păstrării satului curat.
4. Olimpiada de Gaming- Aflată anul acesta la a doua ediție, „Olimpiada de Gaming 2.0", eveniment ce se va desfășura în perioada 26-30 aprilie la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, oferă tinerilor între 13 și 30 de ani posibilitatea de a-și măsura priceperea la jocuri pe calculator și de a contribui, prin taxa de înscriere, la cauza aleasă de club. Concursul va fi împărțit pe trei jocuri: Hearthstone (joi, 27 aprilie), League of Legends (vineri, 28 aprilie) și Counter-Strike: Global Offensive (sâmbătă, 29 aprilie).
După Olimpiadă vor urma o serie de evenimente de formare realizate împreună cu persoane specializate în 5 licee din Cluj Napoca, pentru a le vorbi elevilor despre epilepsie și cum pot să acorde primul ajutor și să-i sprijine pe colegii lor să depășească stigma socială asociată acestei afecțiuni.
5. Monogram- Proiectul acesta își propune crearea unui festival pentru tineri (15-20 ani), pe două mari secțiuni: scurtmetraj (maxim 30 min.), fotografie (max. 3 foto/participant). Din fiecare secțiune se vor alege 10 pre-finaliști a căror lucrări se vor bucura de proiecții, expoziții. În urma acestora, publicul împreună cu juriul vor stabili un singur câștigător pentru fiecare secțiune. Festivalul se va desfășura în trei zile, vineri-sâmbătă-duminică, în cea de-a doua zi se vor organiza workshop-uri pentru participanții aleși susținute de către artiști din domeniu.
6. Traseu de downhill- Această echipă de liceeni dorește va contrui unui traseu profesionist de downhill având distanța de 1000 de m.