25 mai 2013 este ziua în care pentru prima oară 5 țări, unde se derulează programul YouthBank, au desfășurat simultan activități, celebrând YouthBank International Day.

5 echipe din Armenia, 2 echipe din Germania, 9 din Irlanda, una din Moldova, 5 din România și 5 din Turcia au surprins spiritul YouthBank prin acțiuni sportive, culinare, și artistice, menite să promoveze la nivel global programul YouthBank.

În România echipele din Alba, București, Iași, Oradea și Sibiu au dat dovadă de creativitate și originalitate.

Echipa din Alba Iulia a cutreiarat orașul cu o pancardă “La mulți ani, YouthBank Alba!”, abordând trecătorii să susțină mesajul printr-o poză. Tot printre trecători s-au plimbat și YouthBankerii bucureșteni. Pe o vremea capricioasă au împărțit în parc pliante și baloane personalizate cu sigla YouthBank.

“Am cunoscut câțiva tineri pasionați, plini de idei, gata să ni se alăture în toamnă. Cel mai mult mi-au plăcut momentele în care oamenii ne puneau întrebări despre program, ceea ce m-a făcut să cred ca nepăsarea începe să piardă teren. Cred ca a fost una dintre acțiunile care ne motivează și mai mult sa continuăm ceea ce am început împreună.” (Mădălina, membru YouthBank București)

Echipele din Iași și Oradea s-au sincronizat perfect, ambele realizând un YB “uman”. În timp ce echipa YouthBank din Sibiu a alergat pentru cauza lor la semiMaraton Sibiu 2013. Evenimentul a fost un succes, cei patru alergători reușind să mobilizeze pentru program suma de 5.800 lei.

“Ce a însemnat pentru mine acest semiMaraton? Obscuritate, amorțeală, tremur, frică, frig, durere, chin, sprijin, cădere, forță, putere, dezmeticire… emoții, emoții care tot reveneau – acesta ar fi un scurt rezumat despre ceea ce se afla în inima mea în momentul în care m-am plasat la linia de start și am devenit conștientă de faptul că eu reprezint echipa YouthBank Sibiu. Echipa YouthBank Sibiu se baza pe mine!” (Raluca, membru YouthBank Sibiu și participant semiMaraton Sibiu 2013)

***

Data de 25 mai a fost desemnată YouthBank International Day ca urmare a conferinței internaționale de la Berlin din ianuarie 2013. Atunci membrii YouthBank din nouă țări au decis necesitatea stabilirii unei zile YouthBank, care să celebreze programul și tinerii implicați în el.

Ideea unei zile YouthBank vine din dorința de a apropria membrii din toate țările unde se derulează programul YouthBank și de a promova componenta internațională a programului YouthBank.