Tinerii care învață la liceele din Cluj-Napoca au aplicat cu proiecte la fondul YouthBank, iar din 17 aplicații primite, 6 proiecte vor fi finanțate.
Programul YouthBank pornește de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunitățile locale și încurajează inițiativa civică, responsabilitatea și asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceștia se implică în mod practic în acțiuni și decizii locale, prin crearea și utilizarea unui fond care susține inițiativele tinerilor. Participarea la program îi ajută pe membrii echipei YouthBank să-și dezvolte abilități de leadership, planificare, mobilizare de resurse, negociere, comunicare și management financiar.
Proiectele care vor primi finanţare anul acesta sunt:

1. Disability Sports Team- Acest proiect își propune formarea a 8 tineri cu dizabilități de vedere, care să cunoască teoretic şi practic tenisul de câmp, incluzând cunoaşterea regulamentului şi capacitatea practică de joc, formarea capacităţilor studenţilor voluntari în lucrul cu persoanele cu deficienţe de vedere, oferirea publicului larg imaginea unor persoane nevăzătoare capabile să practice acest sport.
2. Festivalul Luminii- Festivalul Luminii este organizat în fiecare an în mai multe locații din România, cu scopul de a crea un spațiu liniștit, de deconectare a participanților de la agitația vieții de zi cu zi. Ediția din 2017, planificată a avea loc pe 3 iunie, este formată din 20 de tineri (cu vârsta între 15-19) dornici să creeze ceva mai bun. În coordonare sunt de asemenea implicați membrii ai echipelor organizatorice din anii trecuți, pentru a îmbunătîății și sprijinii actualii tineri, în a crea o noapte de neuitat. Cadrul aparte va fi creată cu ajutorul a aproximativ 15.000 de cutiuţe cu lumânări (gulguţe) amplasate pe aleile parcului şi spaţiile verzi .
3. Îmi pasă- Proiectul își propune crearea unui spațiu de recreere în curtea școlii din satul Aiton, care sa nu fie periculos pentru copii și să responsabilizeze sătenii în vederea păstrării satului curat.
4. Olimpiada de Gaming- Aflată anul acesta la a doua ediție, „Olimpiada de Gaming 2.0", eveniment ce se va desfășura în perioada 26-30 aprilie la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, oferă tinerilor între 13 și 30 de ani posibilitatea de a-și măsura priceperea la jocuri pe calculator și de a contribui, prin taxa de înscriere, la cauza aleasă de club. Concursul va fi împărțit pe trei jocuri: Hearthstone (joi, 27 aprilie), League of Legends (vineri, 28 aprilie) și Counter-Strike: Global Offensive (sâmbătă, 29 aprilie).
După Olimpiadă vor urma o serie de evenimente de formare realizate împreună cu persoane specializate în 5 licee din Cluj Napoca, pentru a le vorbi elevilor despre epilepsie și cum pot să acorde primul ajutor și să-i sprijine pe colegii lor să depășească stigma socială asociată acestei afecțiuni.
5. Monogram- Proiectul acesta își propune crearea unui festival pentru tineri (15-20 ani), pe două mari secțiuni: scurtmetraj (maxim 30 min.), fotografie (max. 3 foto/participant). Din fiecare secțiune se vor alege 10 pre-finaliști a căror lucrări se vor bucura de proiecții, expoziții. În urma acestora, publicul împreună cu juriul vor stabili un singur câștigător pentru fiecare secțiune. Festivalul se va desfășura în trei zile, vineri-sâmbătă-duminică, în cea de-a doua zi se vor organiza workshop-uri pentru participanții aleși susținute de către artiști din domeniu.
6. Traseu de downhill- Această echipă de liceeni dorește va contrui unui traseu profesionist de downhill având distanța de 1000 de m.

Asta înseamnă că în perioada 07-31 martie așteptăm proiecte ale liceenilor din Cluj-Napoca, care pot primi finanțare în valoare de până la 2.500 de lei pentru ideile lor.

Mai multe detalii despre procedura de aplicare găsiți mai jos:
În perioada noiembrie 2016 – februarie 2017, liceenii din echipa YouthBank Cluj au desfăşurat mai multe activităţi de mobilizare de resurse din comunitatea clujeană. Din banii mobilizaţi astfel a fost creat fondul YouthBank, disponibil pentru această rundă de finanţare.

Din fondul YouthBank vor fi acordate finanțări cu valoarea maximă de 2.500 de lei, pentru proiecte propuse de către liceenii din Cluj-Napoca. Pentru a putea accesa aceste finanțări, echipe de minim 3 liceeni trebuie să completeze un formular de aplicare, pe care îl pot descărca de aici.

Pentru că majoritatea beneficiarilor finanțărilor YouthBank sunt minori, trebuie să existe un cadru care să le permită acestora să își desfășoare activitatea și să își implementeze proiectul, în conformitate cu legile în vigoare.
De aceea, proiectul trebuie să fie găzduit de o organizație non-profit/școală. Mai multe detalii despre rolul organizației gazdă puteți afla aici.

Proiectele propuse de către liceeni vor trece printr-un proces complex de selecție, coordonat de echipa YB Cluj. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada 17 aprilie - 12 iunie 2017.

Descărcați ghidul de finanțare pentru mai multe detalii.

YouthBank România își întregește echipa de coordonatori locali! Căutăm să angajăm o persoană entuziasmată și dornică să lucreze cu tinerii în Cluj-Napoca. Pentru a aplica te rugăm să trimiteți un CV și o scrisoare de motivație la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. până în data de luni, 15 august 2016, ora 9.00 dimineața. 

Jobul este part-time, 6 ore/ zi, cu program flexibil.

Read more...