Nume echipa: Fabrica de Experimente - Charity

Valoarea finanțării: 2.500 lei

Povestea proiectului: 

"Fabrica de experimente a fost alături de copiii de la Fundația Herald din Cluj-Napoca pe data de 28 mai, o zi însorită în care vremea ne-a permis să realizăm experimentele la aer curat, afară. Ajunși cu câteva zeci de minute înainte, voluntarii noștri au pregătit mesele, cele 25 de truse marca Fabrica de experimente așteptând să fie deschise de către copilași. Nerăbdători, copiii au apărut rând pe rând, nefiind însă siguri de ce se va întâmpla. Cu toate acestea, cercetătorii-voluntari de la fiecare masă s-au asigurat că fiecare copil primește o inițiere în lumea științei.

Primul experiment, știința bomboanelor, a demonstrat cum colorantul de pe bomboanele M&M's se dizolvă, însă învelișul transparent și M-ul nu. Continuând, copiii au reușit să se joace cu balonașe din apă cu detergent de vase datorită mănușii curate pe care au găsit-o în trusă. Ultimul experiment și cel mai distractiv pentru cei mici a fost șerpișorii colorați, experiment prin care au reușit să construiască fel și fel de forme din balonașe.

La sfârșit, pe lângă trusele "#1 WOW, ce cool e apa!", fiecare copil a primit o diplomă de ucenic-cercetător și diferite dulciuri."

Nume echipă: CJE Cluj

Organizația gazdă: The Order of the Goose

Valoarea finanțării: 2.500 lei

Povestea proiectului:

Târgul de Licee este o idee de proiect cu un potențial imens. Elevii au organizat evenimentul în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca unde, fiecare liceu în parte a fost reprezentat de 1-2 persoane care au prezentat elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a beneficiile pe care liceu lor le poate oferi, care sunt mediile de intrare la liceu, profilele disponibile, unele rezultate deosebite și așa mai departe.

Târgul de Licee și-a propus să le ofere elevilor de clase terminale din gimnaziu ocazia de a intra în contact cu oferta educațională tuturor liceelor din Cluj pentru ca alegerea lor pe viitor să fie cât mai responsabilă.

Numele echipei: Consiliul Școlar al Elevilor Liceul Teoretic " Gheorghe Şincai "

Organizația gazdă: The Order of the Goose

Valorea finanțării: 2.500 lei

Povestea proiectului:

Proiectul ŞINCAI ROCKS a fost proiectul debutant al CŞE Liceul Teoretic " Gheorghe Şincai ", prin urmare un proiect al elevilor "şincaişti". Acesta a cuprins o serie de concerte al mai multor trupe rock care au în componența lor cel puțin un elev din liceul menționat și un târg de prăjituri cu scop caritabil. Cele două proiecte s-au desfășurat în data de 21 aprilie 2016, începând cu ora 17.00, chiar în incita liceului, mai exact în curtea acestuia. Proiectul a fost inclus și în calendarul Zilelor Elevului Clujean, proiect al Consiliului Judeţean al Elevilor Cluj.

Scopul proiectului a fost acela de a face din spațiul școlar un spațiu de cultură și divertisment, diferit de modul în care este privit acesta într-o zi obișnuită. Totodată, implicarea elevilor în activitățile de voluntariat pentru dezvoltarea personală și profesională, pentru dezvoltarea spiritului de echipă și pentru dezvoltarea comunicării elevilor din întregul oraș prin artă și cultură sunt elemente care au făcut parte din obiectivele proiectului elevilor.

Târgul de prăjituri inclus în proiect a avut un țel caritabil, făcând elevii să se implice în astfel de acțiuni prin intermediul unei activități plăcute pentru ei.

Numele echipei: KST

Organizatia gazdă: The Order of the Goose

Valoarea finanțării: 2.100 lei

Povestea proiectului:

"Ghibu Clubs și-a propus implementarea a 4 cluburi/cercuri de activități extrașcolare în cadrul Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu". Proiectul s-a adresat elevilor începând cu clasa a IX-a până la clasa a XII-a. Astfel, Ghibu Clubs a încercat sa rezolve nevoia elevilor de cadre proprice pentru ca aceștia să găsească moduri distractive și educative de petrecere a timpului liber si de dezvoltare a pasiunilor și hobby-urilor.

După atingerea obiectivelor stabilite: identificarea de lideri, organizarea unor campanii de promovare în școală și identificarea unor parteneri (Ceainăria Sakura), am reușit să implementăm 4 cluburi pe diverse tematici: Clubul de Artă (ArtHouse), Clubul de Teatru, Clubul de Debate și Filosofie și Clubul de cultură japoneză si anime. Am reușit să ,,antrenăm" cei 60-80 de elevi (beneficiarii direcți) în diferite activități interactive și non-formale precum: învățarea alfabetului japonez, învățarea mai multor tehnici de desen, scrierea unor piese de teatru și dezbaterea pe diverse teme sau abordarea lor din perspective diferite.

De asemenea, am încurajat colaborarea și interactțunile pozitive dintre profesori și elevi, profesoara de economie implicându-se activ ca lider al Clubului de Debate.

Clubul de Artă (ArtHouse) a fost implicat în desfășurarea unor activități specific tematicii (tatuaje cu henna, portrete, elemente de décor) în cadrul mai multor evenimente: festivalul Ghibstock, Jaxx Rock Battle si Marea Hămăceala. Cei 21 de participanți ai clubului au reușit să își urmeze pasiunile, să își organizeze mai bine timpul, să ea atenție inclinațiilor lor și să își dezvăluie talentul tinerilor participant la evenimente. Clubul de cultură japoneză și anime a participat la Ghibstock, învățând copiii să facă origami, într-un mod distractiv. Participanții clubului de debate se gândesc déjà să participle la diferite concursuri de dezbateri, iar clubul de teatru dorește să scrie și să regizeze un film."

Nume echipă: IMPACȚIII

Organizația gazdă: Beard Brothers

Valoarea finanțării: 2.500 lei

Povestea proiectului:

„În anul 2010 a apărut festivalul Ghibstock, care, alfat la cea de-a 7-a ediție, a devenit o tradiție și ne dorim păstrarea acesteia. Festivalul s-a dezvoltat de la an la an prin dimensiunea amplă a acestuia, impactul asupra comunității, activități mai complexe, provocări mai mari. Mulți liceeni nu sunt implicați în viața culturală, evenimente culturale și nu sunt consumatori de cultură, dar în același timp manifestă nevoi culturale specifice vârstei lor, la care nu se răspunde prin suficiente evenimente specifice. Totodată, liceeni doresc să se implice social, dar de multe ori nu cunosc instrumentele și modalitățile prin care să o facă sau nu pot identifica un cadru care să le ofere comfortul necesar. Promovând anumite valori si principii în cadrul festivalului, ei au devenit mai conștienți asupra problemelor comunității în care trăiesc.

Proiectul este un model educațional care arată comunității dorința elevilor de a învăța lucruri noi, de a-și petrece timp în școală, de a se implica în comunitate și de a da mai departe tot ce învață. Este o oportunitate excelentă prin care persoane din diferite sfere de proveniență, elevi, profesori, părinți, organizații, activează împreună pentru servirea unei cauze nobile. Dovada că liceenii din clubul IMPACȚIIII au reușit de repetate ori să aducă de partea lor sponsori și parteneri care împărtășesc aceeași viziune.

Festivalul este unic la nivel național si constituie un model de bună practică în ceea ce privește activarea comunității clujene, implicarea tinerilor în viața culturală, încurajarea spiritului de inițiativă în rândul lor și inițiere de parteneriate durabile între actori sociali."

More Articles...

  1. Play Park
  2. Gala Baritiu