Nume echipă: Samus

Nume organizația gazdă: Liceul Tehnologic Special "Samus"

Valoarea finanțării: 2,000 lei

Povestea proiectului: Mereu ni se spune la şcoală că trebuie să schimbăm ceva noi colegii astfel încât persoanelor cu deficienţe de auz să li se creeze condiţii pentru a duce o viaţă cât mai normală. După ce trei fete din echipa Youth Banck au prezentat în şcoala noastră acest proiect ne-am gândit cum am putea să folosim acesti bani pentru a face mai profesional un lucru pe care noi îl făceam de ani de zile pentru ai ajuta pe elevii cu deficienţă de auz să înveţe legislaţie rutieră. Colegii noştri cu deficienţă de auz care fac şcoala de şoferi mereu se plângeau că înţeleg foarte greu orele de legislaţie rutieră deoarece nu există nici o şcoală de şoferi cu interpret. Astfel mereu încercam să le explicăm dar ne descurcam destul de greu deoarece şi prin semne este greu de explicat multe din cuvintele întâlnite în chestionare.

Pentru a ne face mai înţeleşi aveam nevoie de o machetă stradală magnetică pentru a analiza mai ușor situațiile din trafic cu maşinute şi indicatoare. Ne-am gândit să filmăm aceste explicații dar ne lipsea un aparat foto sau telefoane cu care să putem filma.

Înainte să realizăm filmările am pregătit materialul care urma să fie filmat. S-au consultat mai mulţi elevi cu deficienţă de auz pentru a putea interpreta conţinutul mesajului prin semne specifice limbajului mimico-gestual în paralel cu un elev auzitor care formulează verbal conţinutul mesajului transmis.

Pentru realizarea filmărilor am căutat mai multe situaţii din trafic pe internet şi le-am proiectat cu ajutorul retroproiectorului pe tablă şi aceiaşi situaţie din trafic am realizato şi pe tabla magnetică.După mai multe încercări am considerat că cel mai bine este să filmăm indicatoarele rutiere cu 2 elevi unul auzitor iar celălalt cu deficienţă de auz iar situaţile din trafic de către un elev cu deficinţă de auz care a reuşit să transmită şi verbal.

Aparatul foto achiziţionat va fi folosit de către toţi elevii din şcoală pentru a filma şi fotografia activităţile extraşcolare pe care le vor realizeaza. Macheta stradală va fi folosită la orele de dirigenție de către toți profesorii fiind extrem de utilă la orele cu temă de legislație rutieră care sunt obligatorii la toate clasele.