Cluj-Napoca, 30 septembrie 2016 – Programul YouthBank Cluj începe perioada de recrutare a noilor membri, fiind în căutarea unor liceeni motivați, care vor să devină lideri ai comunității lor.

Tinerii care doresc să aibă cei mai frumoși ani de liceu și să se implice în al unsprezecelean an al programului YouthBank Cluj sunt invitați să completeze formularul de înscriere de pe site-ul programului, www.cluj.youthbank.ro/inscriere până în data de 17 octombrie. Singurele condiții pentru a se înscrie sunt să studieze la un liceu din Cluj-Napoca și să fie gata să accepte provocarea de a deveni lideri ai comunității lor.

YouthBank este un program care este implementat în Cluj-Napoca încă din anul 2006. Începând cu 2014 YouthBank Cluj este coordonat și implementat în Cluj-Napoca de Fundația pentru Implicarea Tinerilor (FIT). YouthBank Cluj este parte a rețelei YouthBank România, rețea coordonată de Fundația pentru Implicarea Tinerilor și susținută financiar de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și Kaufland România. Anul acesta activitățile programului în Cluj-Napoca sunt sprijinite financiar de aceeași companie care susține rețeaua YouthBank România: Kaufland România.

Programul YouthBank este administrat de către un grup de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani și urmărește constituirea, promovarea și administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni în scopul dezvoltării comunității locale. Astfel, tinerii au acces la un cadru pentru dezvoltare personală, dobândind abilități care îi vor ajuta în viitoarea lor viața profesională, precum: lucrul în echipă, gândire antreprenorială, gestionare bugete, comunicare relevantă, organizare de evenimente. La finalul unui an YouthBank tinerii ajung să se conecteze cu comunitatea în care trăiesc, înțeleg cum funcționează aceasta și cum pot interveni pentru a face o schimbare socială.

La finalul celor zece ani de implementare a programului, YouthBank Cluj a constituit un fond de finanțare de peste 194.000 de lei, din care au fost finanțate 101 proiecte, realizate de peste 570 de liceeni. Cei 103 tineri care au făcut parte din echipă de-a lungul timpului au implicat activ, prin acțiunile lor, 30 de licee și colegii din Cluj-Napoca.

Membră a echipei YouthBank Cluj, Julia Pantiru, mărturisește despre experiența YouthBank:

„Voluntariatul în cadrul YouthBank mi-a schimbat viața. Am trăit doi ani plini de expriențe unice, de oameni unici și de lecții unice pe care nu aveam cum să le învăț din altă parte, iar pentru asta sunt recunoscatoare. Iar daca încă te intrebi dacă merită să intri în YouthBank, răspunsul meu va fi inevitabil "da". Intră în YouthBank, învață ceva nou, dezvoltă-te constant și dezvoltă-I pe alții. Sentimentul de la sfarșit este ceva incredibil."

Mai multe despre programul YouthBank în Cluj și despre procesul de selecție de membri noi găsiți pe site-ul www.cluj.youthbank.ro.

Pentru a afla mai multe detalii despre programului YouthBank la nivel național, accesați site-ul www.youthbank.ro.

Persoană de contact:
Anamaria Pop
Coordonator program YouthBank Cluj

T: (004) 0721.469.368
www.cluj.youthbank.ro

***
Asociația pentru Relații Comunitare (arcromania.ro) a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale.

Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj‐Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale. În iunie 2014 ARC a înființat Fundația pentru Implicarea Tinerilor (fundatiafit.ro), care este responsabilă de coordonarea națională și extinderea rețelei YouthBank România (youthbank.ro). În prezent programul este implementat cu ajutorul unor organizații partenere în 11 comunități: Alba Iulia, Bacău, Cluj-Napoca, Făgăraș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Ploiești, Reghin, Satu Mare, Sibiu și Timișoara pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Descarcă comunicatul în format editabil aici.